Ceny żywności w Unii Europejskiej są wysokie. Są jednak kraje, w których za chleb czy nabiał tzreba zapłacić nawet kilka razy więcej niż w innych państwach. Różnice sięgają kilkudziesięciu procent.
To wniosek z badań, jakie na temat żywności na podstawie cen 50 wybranych produktów przeprowadziła Agra Europe. Wynika z niego, że najbardziej kosztownym państwem, jeśli chodzi o wyżywienie jest Dania. Pieczywo jest tam nawet 3 razy droższe niż w Bułgarii. Nielepiej jest w Niemczech, Austrii, Irlandii, Finlandii, Belgii czy Francji. W tych krajach ceny produktów żywnościowych sporo przekraczają średnią cen europejskich.
Nieznacznie, ale jednak, przekraczają ja również ceny jedzenia w Hiszpanii i Holandii. Póki co Polska, tak jak i inne nowe kraje w UE takie jak m.in. Rumunia czy Bułgaria, może cieszyć się z tego, że ceny są niższe, często nawet o 10-30 procent. Naszą pozycję nieco pogorszyły podwyżki niektórych towarów (pieczywo, nabiał, owoce, warzywa, soki, alkohol i słodycze), ale ciągle koszty związane z wyzywieniem nalęzą do najmniejszych w Unii Europejskiej.